CM Kids Scholarship (UP) Exam (USS Exam) English - Model Questions and Answers (Parts 4, 5 & 6)
സി.എം.കിഡ്സ് സ്കോളർഷിപ് (യു.പി.) (യു.എസ്.എസ്) ഇംഗ്ലീഷ് പരീക്ഷയ്ക്കായി തയ്യാറാക്കിയ മാതൃകാ ചോദ്യോത്തരങ്ങളും ആക്ടിവിറ്റികളുമാണ് താഴെ നൽകിയിരിക്കുന്നത്. ഇത് നാലും അഞ്ചും, ആറും ഭാഗങ്ങളാണ്. ആദ്യഭാഗങ്ങളുടെ ലിങ്ക് താഴെ നൽകിയിട്ടുണ്ട്.
| ഈ ബ്ലോഗ് അഡ്മിൻറെ രേഖാമൂലമുള്ള അനുമതിയില്ലാതെ ഈ ബ്ലോഗിൽ നൽകിയിരിക്കുന്ന ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ, ഇതേരീതിയിലോ പി.ഡി.എഫ് രൂപത്തിലോ, മറ്റേതെങ്കിലും ഡിജിറ്റലോ, പ്രിന്റഡ് ഉൾപ്പെടെയുള്ള ഏതെങ്കിലും രൂപങ്ങളിലേക്കോ മാറ്റി മറ്റൊരു വെബ്സൈറ്റിലോ, ബ്ലോഗിലോ, യുട്യൂബ്, സോഷ്യൽ മീഡിയാ ഗ്രൂപ്പുകളിലോ ഉൾപ്പെടെ ഒരിടത്തും പ്രചരിപ്പിക്കാൻ പാടില്ലാത്തതാകുന്നു. |
|---|
Get Ready for the CM Kids Scholarship (UP) Exam (USS Exam)
The following section contains carefully prepared model questions, answers, and activities for the C.M. Kids Scholarship (U.P.) (U.S.S) English Examination. This is Part IV, V & VI of the material.
♦ USS English - Model Questions and Answers (Part 04)
♦ Questions 1-4: Read the following passage and answer the questions that follow by choosing the right answer from the options given along with each question.
Our two main sources of water supply are the surface water and groundwater. Both of these sources get water from rain or melted snow. Surface water flows off the land and forms streams and lakes. What sinks into the soil and porous rock becomes groundwater. As the water moves downward, some moisture is left around each soil particle. This is the moisture that plants use.
1. This passage is about...............
a) our soil
b) our land
c) groundwater
d) source of water
Answer: d
2. Both sources of water get water from .................
a) rain or melted snow
b) rain or soil
c) rain or streams
d) soil and porous rock
Answer: a
3. Plants use the moisture around each .............
a) porous rock
b) soil particle
c) stream
d) lake
Answer: b
4. Streams and lakes are formed from...............
a) melted snow
b) surface water
c) rain
d) groundwater
Answer: b
Questions 5-12: Pick out the right answer from the options given below.
5. I would come if you..............
a) invites
b) had invited
c) invited
d) will invite
Answer: c
6. 'Slow and steady.......... the race.'
a) wins
b) won
c) winning
d) will win
Answer: a
7. Children............. their best clothes on festival days.
a) put out
b) put down
c) put on
d) put up
Answer: c
8. 'Oh! Let us be married: too long we have tarried.' It is an example of ................
a) rhyming words
b) internal rhyme
c) alliteration
d) simile
Answer: b
9. I met an old man.......... name I could not remember.
a) who
b) whom
c) whose
d) that
Answer: c
10. A rich voyager ........... Athens was ........... a voyage with two companions.
a) from, to
b) from, on
c) to, on
d) from, in
Answer: b
11. One of the boys ........... very smart.
a) is
b) are
c) were
d) has
Answer: a
12. Water that sinks into the soil and porous rock becomes the groundwater. The underlined word means............
a) free from pores
b) having layers
c) having pores
d) having layers
Answer: c
Questions 13-15: Read the poem and answer the questions that follow by choosing the right answer from the options given along with each question.
My mother bore me in the southern wild
And I am black, but O, my soul is white!
White as an angel is the English child
But I am black, as if bereaved of light
My mother taught me underneath a tree
And, sitting down before the heat of day
She took me on her lap and kissed me,
And, pointing to the east, began to say:-
13. Identify the rhyme scheme of the poem.
a) aabb
b) abab
c) abcb
d) abbc
Answer: b
14. The boy is black, but his soul is............
a) black
b) dark
c) white
d) brown
Answer: c
15. Which one of the following can be the theme of the poem?
a) discrimination on one's colour
b) discrimination on one's financial status
c) discrimination of one's religion
d) discrimination on one's caste
Answer: a
♦ USS English - Model Questions and Answers (Part 05)
♦ Questions 1-4: Read the following passage and answer the questions by choosing the right answer from the options given along with each question.
In a community of living things, the struggle for existence results in a balance of numbers. The kinds of animals and plants that live in the community are fitted to the climate, soil and other conditions. Year after year, there are about the same numbers of the same kinds of living things. Some kind of animal or plant may upset the balance now and then. But over a long period of time, the numbers of animals and plants in the community are kept in balance.
1. How does the number of living things in a community result in a balance?
(A) by eating more plants
(B) by killing more animals
(C) by flood
(D) by the struggle for existence
Answer: D
2. A title suited to this passage.
(A) Plants and Animals in a Community
(B) Balance in Nature
(C) Upsetting of Balance of Nature
(D) Struggle for Existence
Answer: B
3. How are the animals and plants in a community?
(A) hardly fitted to the conditions
(B) fitted to the conditions
(C) plants are fitted but not the animals.
(D) animals are fitted but not the plants
Answer: B
4. Pick out a word from the passage which means 'unsettle'.
(A) struggle (B) upset
(C) balance (D) community
Answer: B
Questions 5-12: Pick out the right answer from the options given below.
5. I wish I ....................a butterfly.
(A) was (B) am (C) were (D) can
Answer: C
6. The changing .............. ponies was made ............ two minutes.
(A) of, by (B) of, in (C) of, at (D) by, in
Answer: B
7. Which among the following words is a correctly spelt one?
(A) oppurtunity (B) oppertunity (C) oppertunity (D) opportunity
Answer: D
8. He ............... his grandfather.
(A) takes after
(B) takes back
(C) takes down
(D) takes for
Answer: A
9. None of the letters .................. answered.
(A) have
(B) were
(C) is
(D) are
Answer: C
10. She worked round the clock.
The underlined words mean .................
(A) for 24 hours
(B) for a few hours
(C) for an hour
(D) for 12 hour
Answer: A
11. A ................... of owls appeared on the branch of the tree.
(A) parliament
(B) bunch
(C) murder
(D) bevy
Answer: A
12. The stars danced playfully in the moonlight sky'.
The figure of speech used in this line is ...............
(A) metaphor
(B) personification
(C) irony
(D) simile
Answer: B
Questions 13-15: Read the following poem and answer the questions that follow by choosing the right answer from the options given.
A little seed for me to sow
A little soil to make it grow
A little hole, a little pat,
A little wish, and that is that
A little Sun, a little shower
A little while And then a flower
13. Identify the rhyme scheme of the poem.
(A) abba
(B) aabb
(C) abab
(D) abaa
Answer: B
14. What is the little seed for?
(A) to sow
(B) to grow
(C) to pat
(D) to shower
Answer: A
15. Which one of the following can be the theme of the poem?
(A) The changes of a seed
(B) The growth of a seed
(C) The story of a seed
(D) The needs of a seed
Answer: D
♦ USS English - Model Questions and Answers (Part 06)
♦ Questions 1-4: Read the following passage and answer the questions that follow by choosing the right answer from the options given along with each question.
The stomach is a pear-shaped part of the alimentary canal. It is a good place to store meal. In the lining of the stomach are millions of tiny pitlike gastric glands that give out gastric juice, which helps digestion. Outside the lining of the stomach are three layers of muscles. As these muscles contract and relax automatically, they keep churning the food inside. The food is broken into tiny bits and mixed with gastric juice in the stomach. From 1 to 4 hours food is eaten, it is emptied from the stomach into the small intestine.
1. The stomach is a ............. part.
a) ball-shaped
b) oval-shaped
c) pear-shaped
d) cylinder-shaped
Answer: c
2. It is a good space to store................
a) meal
b) water
c) gastric juice
d) muscles
Answer: a
3. Gastric glands are tiny .............. structures.
a) pinlike
b) pitlike
c) conelike
d) needlelike
Answer: b
4. Food is emptied from the stomach into the ..............
á) large intestine
b) liver
c) kidney
d) small intestine
Answer: d
Questions 5-12: Pick out the right answer from the options given.
5. One of the boys ............. very smart.
a) are b) is c) has d) were
Answer: b
6. Tom was ...........
a) barefoot
b) barefooted
c) barefeeted
d) barefeet
Answer: b
7. A trickle ................ water came from the hillside.
a) by
b) of
c) on
d) in
Answer: b
8. The boy took a ............ of bread and broke it in halves and gave it to the village boy.
a) piece
b) block
c) loaves
d) loaf
Answer: d
9. Pride goes before a ............
a) victory b) danger c) fall. d) failure
Answer: c
10. ............. is an example of collocation.
a) heated debate
b) tall mountain
c) ask demands
d) did a mistake
Answer: a
11....... is a sound word.
a) drop b) pull c) hiss d) up
Answer: c
12. I wish I ............. a bird.
a) was b) am c) be d) were
Answer: d
Questions 13 - 15: Read the following poem and answer the questions that follow by choosing the right answer from the options given.
The Crocodile
Lewis Carroll
How doth the little crocodile
Improve his shining tail,
And pour the waters of the Nile
On every golden scale!
How cheerfully he seems to grin,
How neatly spreads his claws
And welcomes little fishes in,
With gently smiling jaws!
13. Identify the rhyme scheme followed in the poem.
(a) ababcdcd
(b) aabbccdd
(c) abcbcdcd
(d) abccddee
Answer: a
14. Where does the little crocodile live?
(a) in the sea
(b) in the pond
(c) in the Nile
(d) in the den
Answer: c
15. The crocodile shows its gently smiling jaws to ............
(a) to catch the prey
(b) to welcome his friends
(c) to catch other crocodiles
(d) to greet little fishes
Answer: a
Disclaimer: These materials are for educational and preparation purposes only.
-Exam-(USS-Exam)-English---Model-Questions-and-Answers.webp)
0 Comments